Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

3/9/13

Συμβολικό σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς

Τα συστήματα ενίσχυσης με τη χρησιμοποίηση μιας συμβολικής ανταμοιβής είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην τάξη και βοηθούν στην αύξηση εμφάνισης της επιθυμητής συμπεριφοράς.

 Σε ένα τέτοιο σύστημα, ένα token-σύμβολο (π.χ. αυτοκόλλητο, σύμβολο Thumbs Up- αντίχειρας πάνω, χαρούμενες φατσούλες κ.α.) δίνεται στο μαθητή αμέσως μετά την εκδήλωση της επιθυμητής συμπεριφοράς. Μετά από τη συλλογή ενός προκαθορισμένου αριθμού συμβόλων, ο μαθητής μπορεί να ανταμειφτεί με ένα επιθυμητό ενισχυτή(π.χ. καραμέλα, παιχνίδι, μουσική κ.α.) .

Tο σύστημα token πρέπει να περιλαμβάνει:

1.     Μικρά, μετρήσιμα σύμβολα

2.     Εναλλακτικούς ενισχυτές

3.     Μια ξεκάθαρα ορισμένη(από τον εκπαιδευτικό) επιθυμητή συμπεριφορά

Τα συστήματα αυτά με τις κατάλληλες προσαρμογές στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες κάθε παιδιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό σχολείο. Βοηθούν  στη διαχείριση της συμπεριφοράς του μαθητή και στην αύξηση της προσήλωσής του στο έργο που καλείται να ολοκληρώσει. 









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου