Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

8/10/16

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης ;





 Το τμήμα ένταξης, δεν είναι απλώς, μία ακόμη αίθουσα στο σχολείο. Αποτελεί μια σημαντική δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στην οποία το παιδί

αφού βγει από τη γενική του τάξη πηγαίνει, για κάποιες ώρες της σχολικής του ημέρας.  Βοηθά κυρίως τα παιδιά που διασπώνται εύκολα στο πλαίσιο της γενικής τους τάξης και ιδιαίτερα, όταν σε αυτή εισάγονται οι καινούργιες έννοιες και στρατηγικές.
Τμήμα Ένταξης Δημοτικού Σχολείου - Resource Classroom
 
Εξάσκηση στην Προπαίδεια !
Το τμήμα ένταξης είναι μια ειδική δομή μέσα στα γενικά σχολεία και μπορεί να είναι μια τάξη ή ένας μικρότερος ακόμη χώρος ειδικά διαμορφωμένος, στον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΕΠ) για τον κάθε μαθητή είτε ατομικό είτε στο πλαίσιο μιας μικρής ομάδας μαθητών με κοινές εκπαιδευτικές ανάγκες.


Υπενθύμιση Γραμμάτων

Έτσι, οι μαθητές υποστηρίζονται στο τμήμα ένταξης με βάση τις ατομικές τους ανάγκες ενώ παράλληλα παρακολουθούν το πρόγραμμα της γενικής τάξης με τις απαραίτητες βεβαίως και εκεί, προσαρμογές. Αυτό το μοντέλο βοηθά σημαντικά, την ένταξη των μαθητών στο γενικό πλαίσιο.
Μετρώντας με...γλωσσοπίεστρα !

Ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού


Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, έχουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο να διαδραματίσουν, καθώς καλούνται να σχεδιάσουν προσεκτικά την παρέμβασή τους ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες (ατομικές) ανάγκες του κάθε μαθητή, με στόχο την βελτίωση της μαθησιακής του ετοιμότητας και απόδοσης.  Οι εκπαιδευτικοί του τμήματος ένταξης δουλεύουν στενά και συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των γενικών τάξεων καθώς και με τους γονείς των μαθητών.  Ο εκπαιδευτικός ειδικής μπορεί επίσης να συνεργάζεται με λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και άλλους ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή.
 
Παιχνίδι Προπαίδειας !
 
Συναντώντας τις Ανάγκες τους…
Μερικοί μαθητές, ειδικά των μεγαλύτερων τάξεων  νιώθουν να στιγματοποιούνται πηγαίνοντας στο Τμήμα Ένταξης. Παρόλα αυτά, θεωρείται ότι τα οφέλη από την παρακολούθηση του τμήματος ένταξης είναι συγκριτικά περισσότερα. Το τμήμα ένταξης είναι λιγότερο διασπαστικό από τη γενική τάξη. Πολλά τμήματα ένταξης επίσης, υποστηρίζουν εξίσου τις κοινωνικό-συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών στο πλαίσιο μικρών ομάδων, παρεμβαίνοντας με διάφορες συμπεριφορικές στρατηγικές.
Δημιουργικότητα, Φαντασία, Ομαδικότητα, Λεπτή Κινητικότητα

Σπάνια ένα παιδί ξοδεύει το μισό της ημέρας του στο τμήμα ένταξης, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο είναι δυνατό, εφόσον οι ανάγκες του μαθητή, το υπαγορεύουν. Οι μαθητές όπως επίσης και το εξατομικευμένο πρόγραμμά τους αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 
Το Τμήμα Ένταξης δεν είναι ενισχυτική διδασκαλία


Το τμήμα ένταξης δεν είναι φροντιστήριο που ανταποκρίνεται αναγκαστικά στην ύλη της γενικής τάξης την οποία παρακολουθεί ο μαθητής.

Στο τμήμα ένταξης θα αξιολογηθούν ατομικά για κάθε μαθητή οι εκπαιδευτικές του ανάγκες και θα καταρτιστεί το ατομικό του μαθησιακό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί από την διαδικασία αξιολόγησης από τον ειδικό εκπαιδευτικό.

Γωνιά Υπολογιστή - Γωνιά Χαλάρωσης
 

 Έλενα Χουλιάρα,
Ειδική Παιδαγωγός M.Ed
elenahouliara@gmail.com

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου