Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

26/9/13

Η ηλικία του παππού σχετίζεται με την εμφάνιση αυτισμού ;


Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας σε Σουηδικό πληθυσμό, κατέδειξαν άμεση σχέση μεταξύ  της ηλικίας του παππού και του βαθμού εμφάνισης αυτισμού στα εγγόνια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άντρες που γέννησαν παιδιά σε ηλικία 50 ετών και πάνω, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν στο μέλλον ένα εγγόνι με αυτισμό.
 
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, η ερευνήτρια Έμμα Φρανς και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις γεννήσεις στη Σουηδία από το 1932. Ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες γεννήσεις που εξέτασαν, περιέλαβαν στις βάσεις δεδομένων τις ηλικίες των παππούδων, για περίπου 6000 παιδιά με αυτισμό και 31000 παιδιά τυπικής ανάπτυξης (ομάδα ελέγχου).  Οι παππούδες που γέννησαν κόρες σε ηλικία 50 και άνω, είχαν 1.79 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα εγγόνι με αυτισμό και εάν είχαν γεννήσει γιους σε ηλικία 50 ετών και άνω 1.67 φορές περισσότερες πιθανότητες. Από τα δεδομένα της έρευνας, δε φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα, εάν ο παππούς ήταν από την οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα του παιδιού.

Βρέθηκε πως η ηλικία των γονιών των παιδιών δε επηρέασε στην αύξηση του ρίσκου εμφάνισης  του αυτισμού. Σε άλλες έρευνες βρέθηκε παρόλα αυτά σχέση ανάμεσα στην ηλικία των γονιών – ειδικά των πατεράδων  –  και στην πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους  οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η αιτία εμφάνισης του αυτισμού είναι τελικά γονιδιακή.

της Emily Willingham

διαβάστε περισσότερα στο : http://www.forbes.com/sites/emilywillingham/2013/09/20/grandpas-age-linked-to-autism/

και

specialedpost.com
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου