Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

31/7/13

Παιδικοί φόβοι


Φόβος, είναι η συναισθηματική αντίδραση σε κάποιον πραγματικό ή φαινομενικό κίνδυνο. Είναι μια σφοδρή αρνητική θυμική αντίδραση, μια αψιθυμία κατευθυνόμενη προς πρόσωπα, καταστάσεις ή αντικείμενα που αποτελούν απειλή – κίνδυνο για την ψυχοσωματική κατάσταση του ατόμου.




Αντίδραση φόβου

Χαρακτηριστική αντίδραση του φόβου είναι η τάση για φυγή, η απομάκρυνση από την πηγή του φόβου ενώ αντίθετα του θυμού χαρακτηριστική αντίδραση είναι η επιθετικότητα, η πρόκληση βλάβης είτε στην πηγή του θυμού είτε κατευθυνόμενη προς τον ίδιο τον εαυτό (τάσεις αυτοκαταστροφής, κατάθλιψη). Αντίδραση φυγής ή πάλης (”run or fight”).


Παιδικοί φόβοι

Οι ερευνητές συμφωνούν πως τα παιδιά έχουν εγγενείς, ενστικτώδεις φόβους προς ορισμένα ερεθίσματα, όπως είναι ο φόβος για τα φίδια, το σκοτάδι, τους έντονους ήχους, τους κεραυνούς.!!! Ακόμα και ο J. Watson, ιδρυτής του συμπεριφορισμού που τάσσεται υπέρ της εμπειριοκρατίας και κατά των ενδογενών τάσεων, δέχεται πως υπάρχουν δύο συνθήκες που εγγενώς δημιουργούν φόβο στο παιδί : ο δυνατός ήχος και η απώλεια στήριξης και ισορροπίας.


 Αντιμετώπιση Παιδικών Φόβων

 Οι όποιες μέθοδοι αντιμετώπισης εφαρμόζονται, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο πλαίσιο ανάπτυξης του παιδιού και στο πλαίσιο δημιουργίας και εκδήλωσης φόβου.

·              απαρατήρητοι οι παιδικοί φόβοι;

·              άμεση επαφή με το ερέθισμα που προκαλεί τον φόβο(flooding);

·              συστηματική απευαισθητοποίηση;

·              αντιμετώπιση μέσω παιχνιδιού;







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου