Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

9/9/15

Άτομα με προβλήματα όρασης : 6 βασικοί και απλοί τρόποι προσέγγισης & επικοινωνίας


Δεν υπάρχει μια “συνταγή” όσον αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασής μας με τα άτομα με αναπηρίες όρασης. Τα ίδια τα άτομα αναφέρουν ότι θέλουν να τους αντιμετωπίζουν όπως όλους τους άλλους ανθρώπους δηλαδή, με ευγένεια και σεβασμό.
Επομένως χαλαρώστε και φερθείτε φυσιολογικά. Απλά μην ξεχνάτε το γεγονός ότι εσείς βλέπετε ενώ εκείνοι όχι. Παρακάτω παραθέτονται 6 απλές προτάσεις που θα κάνουν την επόμενη αλληλεπίδραση σας με ένα άτομο με αναπηρία όρασης ευκολότερη και πιο άνετη:

1.                 Εάν νομίζετε πώς κάποιος χρειάζεται καθοδήγηση, ρωτήστε τον πρώτα. Είναι ενοχλητικό για τον καθένα να τον πιάνουν απροειδοποίητα ή να τον τραβούν, και ειδικά για αυτόν που δεν μπορεί να δει ποιος τον τραβά ή τον σπρώχνει. Ρωτώντας, δίνετε στο άτομο τη δυνατότητα να απαντήσει με ένα «ναι» ή «όχι».


2.                 Εάν σας ζητηθεί τελικά βοήθεια, αφήστε το άτομο να σας πιάσει από το χέρι, ακριβώς πάνω από τον αγκώνα. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό καθώς επιτρέπει στο άτομο με προβλήματα όρασης να αφουγκράζεται τις κινήσεις σας και να σας ακολουθεί με τους δικούς του όρους.
 

 


3.                 Εάν δείτε κάποιο άτομο να βρίσκεται σε κίνδυνο, παραμείνετε ψύχραιμοι και ξεκάθαροι όταν αναφέρετε τους κινδύνους στο ίδιο.  Χρησιμοποιείστε ξεκάθαρη γλώσσα όπως “Η πόρτα μπροστά σας είναι κλειστή” αντί για “προσέξτε”. Επίσης χρησιμοποιείστε κατευθυντήριο λόγο όπως “στα αριστερά σας”, “ακριβώς πίσω σας” αντί για “είναι εκεί πέρα”. Σκεφτείτε τί πληροφορίες θα χρειαζόσασταν αν δεν μπορούσατε εσείς να δείτε.

4.                 Κάντε αισθητή την παρουσία σας συστήνοντας τον εαυτό σας, όταν προσεγγίζετε ένα άτομο με προβλήματα όρασης ή όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο μαζί του. Ακόμη και αν σας έχει συναντήσει ξανά στο παρελθόν μπορεί να μην σας έχει αναγνωρίσει από την φωνή. Σε ένα ομαδικό πλαίσιο, αναφέρετε το άτομο που μιλάει ονοματίζοντάς το έτσι ώστε να αναγνωρίζουν πότε μιλάτε στους ίδιους. Και ενημερώστε επίσης όταν αναχωρείτε, έτσι ώστε να μην συνεχίζουν τη συζήτηση μόνοι τους σε ένα άδειο δωμάτιο.


5.                 Μην χαϊδεύετε ή αποσπάτε την προσοχή από έναν σκύλο – οδηγό. Τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι απασχολημένα καθοδηγώντας τους ιδιοκτήτες τους και κρατώντας τους ασφαλείς. Η διάσπαση της προσοχής, μπορεί να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά και να θέσει σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες τους.


6.                 Δώστε έμφαση στο άτομο, μην βάζετε ταμπέλες. Είναι καλύτερα να πείτε “ένα άτομο με προβλήματα όρασηςπαρά “ένα τυφλό άτομο”. Είμαστε όλοι πρώτα άνθρωποι.

Ακολουθώντας τις παραπάνω προτάσεις, θα διαπιστώσετε πως το να έρθετε σε μια επαφή και αλληλεπίδραση, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιθανώς να νομίζατε. Και δεν έχει σημασία εάν το ένα άτομο μπορεί να βλέπει ενώ το άλλο όχι.
 
 
 


πηγή: http://www.perkins.org    
 STEFANIE CLOUTIER

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου