Ένας ιστότοπος ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών... Ανταλλαγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού... Κατάθεση απόψεων και εμπειριών.... Συνεργασία και υποστήριξη..!!

5/3/15

Ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη φωνή του μαθητή ! !


Οι ειδικοί παιδαγωγοί, πολλές φορές καλούμαστε να υποστηρίξουμε μαθητές που μας είπαν ότι "κάνουν συνέχεια λάθη" ή "έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω".
Συχνά, οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι θύματα εκφοβισμού και bullying. Πολλοί, δυσκολεύονταν στο σχολείο από την αρχή, καθώς έβλεπαν τους συνομηλίκους τους, να μαθαίνουν να διαβάζουν, ή να γράφουν ή να πολλαπλασιάζουν με σχετική ευκολία σε αντίθεση με τους ίδιους. Κάποιοι, είχαν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το βάρος ενός ασταθούς οικογενειακού περιβάλλοντος.
 
Εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων, θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργείται στο σχολικό περιβάλλον μια θετική ατμόσφαιρα αποδοχής όλων των μαθητών. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό εμείς ως δάσκαλοι να ενθαρρύνουμε τη "φωνή" όλων των μαθητών μας, να τους ενισχύουμε και να τους κάνουμε να νιώθουν ασφαλείς.  

Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο αισθάνονται πιο άνετα στο να ρωτήσουν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να δημιουργήσουν με δασκάλους και συμμαθητές ισχυρότερους δεσμούς. Μια τέτοια στρατηγική βέβαια, ενθάρρυνσης και αποδοχής όλων των μαθητών, δεν είναι εύκολο στην πράξη να εφαρμοστεί. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, επιμονή αλλά και υποστήριξη εκ μέρους όλων των δομών της εκπαίδευσης.  

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα σημεία-κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη στρατηγική, τα οποία βέβαια προσαρμόζονται ανάλογα το μαθητικό περιβάλλον και τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει ο δάσκαλος.  

1) Επαινούμε την προσπάθεια, όχι την απάντηση.

Είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστούμε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία, άσχετα από τις απαντήσεις που έχουν δώσει. Ακόμη, είναι καλό να τους επαινούμε, για αυτενέργειες και κινήσεις που δείχνουν ότι σκέφτονται, όπως το να γυρίσουν για παράδειγμα, μόνοι τους στο κείμενο για να βρουν την απάντηση σε μια ερώτηση, ακόμη και αν αποτύχουν να τη βρουν.

 

2) Καθίστε κοντά!

Είναι ωφέλιμο να καθόμαστε αρκετά συχνά μαζί με τους μαθητές μας. Αυτή η κίνηση επηρεάζει τη δυναμική της τάξης δραστικά. Ξαφνικά, δεν είμαστε οι παντογνώστες αλάνθαστοι δάσκαλοι, αλλά οι συμμετέχοντες στη συζήτηση και οι συνοδοιπόροι τους στη μαθησιακή διαδικασία.
 
3) Μαθαίνουμε να επικοινωνούμε κατάλληλα.

Βοηθάει πολύ να υπάρχουν κρεμασμένες στην τάξη καρτέλες, με κατάλληλες απαντήσεις για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις με επιχειρήματα ή κατάλληλες απαντήσεις σε συνθήκες συμφωνίας ή διαφωνίας. Οι μαθητές χρησιμοποιούν αυτές τις προτάσεις όταν αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια ομαδικών συνομιλιών. Στην αρχή, θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις και υπενθυμίσεις, στην πορεία όμως τα παιδιά θα μάθουν να ακούν και να απαντούν μεταξύ τους κατάλληλα, χωρίς καμία ενίσχυση από τον δάσκαλο.

 4) Υποστήριξη μικρο-ομάδων.

Είναι βοηθητικό να δημιουργούνται μικρές ομάδες πριν η τάξη δουλέψει σαν σύνολο. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τον χρόνο σκέψης, στον οποίο οι μαθητές περνούν 1-2 λεπτά σκεφτόμενοι (χωρίς να συνομιλούν) την απάντηση στην ερώτηση που έχει τεθεί. Έπειτα, γυρνούν και μιλούν με ένα συνεργάτη τους. Τέλος μοιράζονται την απάντηση στη τάξη. Είναι η στρατηγική Σκέψου-Συνεργάσου-Μοιράσου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί, πως η συνεργασία με άλλες ειδικότητες (λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.), θεωρείται απαραίτητη για την ολόπλευρη και ουσιαστικότερη υποστήριξη των μαθητών και την πετυχημένη εφαρμογή των παραπάνω στρατηγικών.

 5) Αφήστε να ακουστεί η φωνή του μαθητή!!

Τέλος, προκειμένου να αξιολογήσουμε τους μαθητές μας, παραδείγματος χάριν σε ένα κεφάλαιο, είναι σημαντικό να τους δίνουμε επιλογές σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους την αξιολόγησή τους, ενώ στην πραγματικότητα εμείς θα αξιολογούμε το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με διαφορετικούς τρόπους, ενισχύοντας τα διαφορετικά μαθησιακά στυλ των παιδιών μας.

 Έχετε άλλες προτάσεις για ενθάρρυνση και υποστήριξη των μαθητών μας; Με χαρά περιμένω προτάσεις και ανατροφοδότησή σας!!

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου